2016. május 10., kedd

Az orr egészsége

Tavasszal, nyár elején rendkívüli terhelésnek van kitéve az orrunk. Ez a szerv az egyik nagyon fontos kapuja testünknek, naponta kell tisztítani.

Az orrjáratok rendszeres öblögetése vízzel (dzsala néti) nagyon fontos, és a következő betegségeket szünteti meg: nátha, légúti allergia, fejfájások, tüdőbetegségek, asztma, homlok- és arcüreggyulladás, látóidegek funkciós zavarai, tbc, skarlát, diftéria, rheuma, polyomyelitus, stb. A dzsala néti végrehajtása a következőképpen történik:

1. Egy edénybe tegyünk fél liter test-meleg forralt vizet, amelyben feloldottunk egy teáskanál tengeri sót!
2. Vegyünk egy pohárral a vízből, és az orrunkat dugjuk bele! A vizet lassan szívjuk fel az orrunkba, de ne a tüdőbe! Egy idő után a szájpadláson keresztül a garatba jut.
3. A szánkban összegyűlt vizet köpjük ki!
4. Folytassuk, amíg a víz el nem fogy!
5. A kimosás befejeztével enyhén masszírozzuk meg az orr övezetét kívülről, majd belülről masszírozzunk bele pár csepp szezámolajat!
6. Az orr kimosása után pár percig hajolgassunk előre! Aki ismeri az egy orrlyukas jógalégzést, azt is gyakorolhatja.Az orr kimosása után fél óráig ne menjünk ki a fagyba, a téli hideg levegőre! A víz hőmérsékletét pár hónap alatt lecsökkenthetjük a csapvízére, és a sót is elhagyhatjuk. Naponta egyszer vagy kétszer végezhetjük. A dzsala néti további változatai:

1. Váltott orrlyukas kimosás: ugyanaz, mint az előbbi, csak az egyik orrlyukat befogjuk. Ez akkor használatos, ha az orrlyukak nem egyformán szelelnek.
2. Egyik orrlyukból a másikba: ebben az esetben az egyik orrlyukat befogjuk, és a szabad orrlyuk felé hajtott fejjel dugjuk az orrunkat a vízbe. A víz nem megy a szájba, csak az orrban marad. Amikor az megtelt, akkor átfordítjuk a fejünket, és a másik orrlyukon kieresztjük a vizet. A beszívást váltott orrlyukakkal végezzük.
3. Szájból az orrba: Kis vizet vegyünk a szánkba, és tegyünk úgy, mintha lenyelnénk, de az utolsó pillanatban lélegezzünk ki az orrunkon keresztül. A víz az orron át távozik.
4. Átöntés: Egy fél-egy literes teáskannába töltjük a vizet, és egy cumit a kanna csőrére szorítva bevezetjük az egyik orrnyílásba. A fejet oldalra fordítjuk, és így a víz az egyik orrnyíláson befelé halad, a másikon kifelé. Váltott irányba ismételjük.

Orrspray

A hétköznapi használatban elterjedt „tengervizes”, azaz sóoldatos orrspray igazoltan hatásos és nagyon jó, viszont brutális lehúzás és nagy üzlet a gyártók részéről. Legtöbben nem tudják, hiszen nem verik nagy dobra: a gyógyszertárban nevetséges áron megvehetik ugyanazt – csak kérni kell…

Az emberi sejtek 0,9% nátrium-kloridot (NaCl) tartalmaznak, innen ered a kifejezés: fiziológiás vagy más néven izotóniás sóoldat az, ami 0,9% NaCl-t tartalmaz. A tengervíz sótartalma átlagosan 3,5%, ez négyszer annyi, mint amennyi a fiziológiás sóoldatban van. Kezdjük ott: szinte mindegyik, patikák vagy boltok polcairól leemelhető „tengervizes” orrspray izotóniás (0,9% NaCl), azaz valójában nem is tengervíz töménységű, hanem jóval hígabb annál.

Lehúzás a köbön: egy köbméter hígított tengervíz ötvenmillió forint

A gyárilag előállított, polcokról leemelhető sóoldatos orrsprék ára 1-3 ezer forint körül mozog. 1 ml sóoldat kb. 50 forint, 1 köbméter sóoldat pedig 50.000.000 forintba kerül(ne). Igen, jól olvasta: ötvenmillió forint a sprébe való „palackozással” együtt. Most már érti, miért mondtam, hogy jó üzlet?

Potom pénzért: után-tölthető orrspré sóoldattal

Szinte mindegyik gyógyszertárban kapható utántölthető, üres, pumpás orrspré néhány száz forintért – a képet előbb készítettem, én ezt használom. „Természetesen” nincs kirakva a polcokra, külön kérni kell - különben alig venné meg valaki a drága termékeket… Ha esetleg éppen nincs ilyen üres, pumpás orrspré vagy másik pumpafejet szeretnénk, vegyünk olyan gyári orrsprét, ami szétszedhető, utántölthető - a Nasic például ilyen, ez minden gyógyszertárban kapható. Szedjük szét és öntsük ki a tartalmát, máris van utántölthető orrsprénk!

S hogy mivel töltsük meg az üveget? Fiziológiás sóoldattal! Ilyet akár otthon is kutyulhatunk, de egyszerűbb és jobban járunk, ha gyógyszertárban vesszük meg. A tengerben található NaCl semmiben sem különbözik például a gyógyszertárban használt NaCl-sótól.

Gyógyszertári üvegben kikeverve: desztillált víz és NaCl használatával tökéletes „tengervizes” orrsprét kevernek ki. Számos gyógyszertárban már van elkészítve különböző méretű üvegekben, és recept nélkül is kiadják! Vannak azonban helyek, ahol várni kell kicsit vagy előfordulhat esetleg, hogy receptet kérnek.

Három deciliter üveggel együtt kb. 200-300 forintba kerül.

- Infúziós zacskóban/műanyag palackban: fél liter kb. 260 forintba kerül, viszont csak receptre adják ki (Nátrium-klorid 0,9% infúzió, Salsol infúzió). Praktikus egy nagyobb átmérőjű, rózsaszín tűt venni hozzá, amelyen keresztül az orrspré üvegébe tudjuk folyatni a sóoldatot.

(A gyárilag előállított 5-10 ml-es, receptköteles sóoldatos ampullákat sokan inhaláláshoz váltják ki, de nagyon drágák, használatukat nem javaslom (50-100 ml kb. 3000 forint).

Salvus-víz orrban történő használatát nem ajánlom, mivel szárítja az orrnyálkahártyát és ezáltal komoly, kellemetlen tüneteket okozhat. A csapvizet sem ajánlom! Létezik hipertóniás sóoldat is a gyári készítmények között, ez orrdugulás esetén lehet előnyös – ezt szintén ki tudják keverni gyógyszertárban. Sőt: számos gyógyszertárban van saját „orrspré-recept”, például nagyon kellemes eukaliptusz aromát is kevernek a sóoldathoz.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése