Buteyko


Ezen lap összefoglaló jellegű, (ugyan úgy, mint a többi is), további tájékozódást is igényelhet, de tulajdonképpen minden lényegi információ fel van tüntetve :) .

Forrás: Légzéskontroll www.buteyko.hu

Magyarországon a legszerényebb becslések szerint is félmillióra tehető az asztmás és a krónikus obstruktív légúti betegségben (COPD) szenvedők száma. A két betegség közt nagyon sok az átfedés, hasonlóság. Szinte minden családban van asztmás vagy krónikus légúti betegségben szenvedő személy, aki köhög, fullad, zihál, úgy érzi, nincs elég levegője. Ezért minden mozgás, sokszor a legelemibb feladatok elvégzése is óriási probléma számára. A helyes légzés módszerével eddig soha nem látott mértékben javítható az állapotuk, terhelhetőségük, életminőségük.


A túllégzés ártalmas
Rendkívül sok tévhit él a köztudatban a légzésről, és sajnos, a legtöbb helyen, ahol légzést oktatnak, éppen a helytelen légzésre, a nagy levegővételekre buzdítják az embereket, amitől csak még betegebbek lesznek. Ez az enyhe, nyirkos, csapadékos tél a betegek nagy részének az év legrosszabb időszaka. 


Nemcsak a köhögés, nehéz légzés, fulladás, orrdugulás erősödik fel és válik gyakoribbá, hanem a hidegallergia tünetei is sokaknál jelennek meg ilyenkor. Kevesen tudják, hogy az ilyen típusú betegségek hátterében a legtöbb esetben a helytelen légzés áll. A legtöbb civilizációs betegség – asztma, COPD, allergia, alvási problémák (álmatlanság, apnoé, horkolás) – kialakulásában szerepet játszik a túllégzés, más néven hiperventiláció. A légzés csökkentésével, normalizálásával jelentős javulást, sok esetben teljes tünetmentességet lehet elérni ezeknél a betegségeknél. 

Világszerte számos tudományos klinikai kísérlet igazolja a helyes légzés gyógyító erejét. De tudományos kísérlet nélkül is bármelyik asztmás beteg könnyedén igazolhatja saját magának, hogy a túllégzés ártalmas, a légzéscsökkentés pedig jót tesz neki. Elegendő néhány nagy lélegzetet vennie, és máris érzi, hogy erősödik a légszomja, esetleg elkezd köhögni, zihálni, fulladni. Sokaknál a mozgás vagy nevetés miatti túllégzés váltja ki ezeket a tüneteket. Ha viszont a beteg elkezdi csökkenteni, halkítani a légzését, „óvatosabban”, finomabban lélegzik, néhány percen belül csökkennek, majd megszűnnek a tünetei.

A csökkentett légzés

Az egészség szempontjából kiemelkedő fontossága van a légzésnek. Az energiaszintedet egyértelműen a széndioxidszinted határozza meg (minél magasabb annál jobb), melyet leginkább a légzési (és táplálkozási) szokásaid megváltoztatásával tudsz növelni.

A táplálkozás szempontjából a légzés azért kiemelkedő fontosságú, mert ha rendszeresen szánsz napi egy órát a továbbiakban felvázolt légzésgyakorlatra, akkor 6,5%-os széndioxid szint felett tökéletessé válik az anyagcseréd,tökéletesen egészségessé válsz, egyre egészségesebb és egyre kevesebb ételeket fogsz majd csak kívánni. Aki fogyni akar az is jól jár, aki hízni az is célt ér. Légzésed megreformálásával elfelejtheted a betegség fogalmát...

Ahhoz, hogy legyen motivációd a gyakorlatozásra, nagyon érdemes változtatnod az ÉNKÉPEDEN. Úgy gondolj magadra, úgy lásd magad, úgy képzeld el magad, mint aki már célt ért, mint aki már a számára legtökéletesebb kinézetű és fittségű testben él. Szóval minden légzésgyakorlás után - vagy este elalvás előtt-, képzeld el a vágyott jövődet abban a testben, mely számodra a legideálisabb!

Prof. Dr. Konstantin Pavlovich Buteyko (1923-2003) légzési módszerének elméleti háttere

A széndioxidról sokan még ma is azt hiszik, hogy fölösleges mellékterméke az anyagcserének és egyáltalán nincs rá szüksége a szervezetnek. Ennek épp az ellenkezője igaz, ugyanolyan fontos az élet fenntartásához bizonyos koncentrációban, mint az oxigén - széndioxid nélkül néhány percen belül meghalnánk.


Egy egészséges ember 4-6 liter levegőt cserél a tüdejében percenként nyugalmi állapotban. Ha ez az érték magasabb, akkor beszélünk túllégzésről vagy hiperventillációról. Ilyen esetben túl sok széndioxidot lélegzünk ki, tehát csökken a tartalma a tüdőben, a vérben és a sejtekben, ez pedig az alábbi problémákat okozza:

A széndioxidhiánytól felborul a vér és a sejtek pH-egyensúlya, ami zavart okoz az enzimek és a vitaminok működésében, ez pedig különféle anyagcsere problémákat idéz elő.
A széndioxidhiány görcsöt idéz elő a szervezet sima-izomzatában, így a tüdő hörgőinek simaizmaiban, az erek falának simaizmaiban, a szívben, a belekben, az epevezetékben és más szervekben, ami lerontja azok működését. A hörgők összehúzódása nehézlégzést, köhögést, asztmarohamot, az erek összehúzódása pedig magas vérnyomást, hosszú távon pedig a szív túlterhelését eredményezi. 

Ha csökken a vér széndioxid tartalma, az oxigén erősebben kötődik a hemoglobinhoz, nehezebben válik le róla és nehezebben jut el az agysejtekbe, a szívbe, a vesébe és más szervekbe. Más szóval: minél intenzívebb a légzés, annál kevesebb oxigént kapnak az agysejtek, a szív és a vese is. Ez a törvény egy dán tudós révén vált ismertté az egész világon, Bohr-hatás néven. 

A hiperventilláció által kiváltott agyi oxigénhiány (hypoxia) azt a téves érzetet kelti, hogy levegőhiány áll fenn, ezért ösztönzi a légzőközpontot, amitől még inkább fokozódik a légzés és ezzel bezárult az ördögi kör, a folyamat önfenntartóvá sőt, öngerjesztővé válik. 

A túllégzés miatt a szervezet minden sejtje folyamatosan oxigénhiányban szenved. A tartósan oxigénhiányos sejtek pedig sebezhetőbbek, védtelenebbek a betegségekkel szemben. A helyzetet tovább súlyosbítja az 1. pontban említett anyagcserezavar.

E két dolog együttes hatására előbb-utóbb kialakul valamilyen betegség, méghozzá mindenkinél olyan, amilyenre genetikailag leginkább hajlama van. Ilyenformán elmondható, hogy nemcsak a COPD és az asztma, de a legtöbb jelenkori népbetegség kialakulásában jelentős szerepet játszik a helytelen légzés.

Azok akik hiperventilálnak, általában a szükséges levegőnek a többszörösét, akár három- vagy négyszeresét lélegzik be és ki. Buteyko professzor akaratlagos légzéscsökkentési módszerével fokozatosan, napról-napra, hétről-hétre visszaszoktathatjuk a szervezetünket a normális levegőmennyiségre.A légzéscsökkentő gyakorlatok során a beteg, légzőizmai ellazításával tudatosan csökkenti légzésének mennyiségét (percventilációját) egészen addig, amíg egy enyhe levegőhiányt nem érez.

A módszert elsajátíthatja minden pszichikailag egészséges felnőtt ember és iskolás gyermek. Senkinek nem javasoljuk ugyanakkor, hogy egy képzett terapeuta segítsége, felügyelete nélkül fogjon hozzá a légzéscsökkentéshez, mert ezek a gyakorlatok helytelenül alkalmazva túlságosan megterhelhetik a szívet, a vesét, rövid időre túlságosan megemelhetik a vérnyomást, lecsökkenthetik a vércukor szintet és mindezek komoly veszélyekkel járnak.

Akkor lélegzünk helyesen, ha szájon nem veszünk levegőt, csakis orron, és azt is úgy, hogy az külső szemlélő által észrevehetetlen legyen, ne legyen látható, ne legyen hallható. Önmagában ezzel is már nagyon sokat tehetünk az egészségünkért.Tökéletes egészség CSÖKKENTETT LÉGZÉSSEL

Buteyko professzor élete munkája arra késztette a tudományt, hogy máshogy lássa az oxigén és a széndioxid szerepét az anyagcsere-folyamatokban:

A véráramban szállított oxigént a vörösvérsejtek akkor tudják optimálisan leadni a sejteknek, ha a szervezet széndioxid koncentrációja elér egy bizonyos szintet: 6,5%. Ez a fizikából ismert Bohr hatás.

Mi az, ami levegővételre készteti az embert?
A légzési ingert a széndioxidtöbblet váltja ki. Ha a széndioxid koncentráció elér egy bizonyos küszöbszintet, agyunk légzésközpontja utasítja a légzőizmokat a légzési ciklus beindítására.

A túllégzés kialakulása:

Ha pl. stressz, túl sok étel, túl meleg környezet, mozgásszegény életmód stb. hatására huzamosan túllélegzi magát az ember, vagyis a szükségesnél gyakrabban és nagyobb mennyiségben vesz levegőt, tüdejében a széndioxid koncentráció tartósan a küszöbszint alatt marad.

Agya ekkor egy idő után átprogramozza magát és ezt az alacsonyabb széndioxid szintet tekinti normálisnak. Ezután már akarata ellenére is hamarabb jelentkezik a légzési inger, így alakul ki az állandó túllégzés

A túllégzés hatására csökken a szervezet széndioxid szintje, ennek következtében a test nem kap elegendő oxigént, melynek hatására az anyagcsere leromlik, csökken a test energiája és különféle betegségek alakulnak ki.A szervezet állapota

A szervezet állapota
A szervezet
állapota
CO2
%
Pulzus
perc
Légzés-szünet
mp
Levegővétel
gyakorisága
perc
Maximális
teherbírás
7,5
7,4
7,3
7,1
6,8
48
50
52
55
57
180
150
120
100
80
3
4
5
6
7
Normális
6,5
60
60
.6-8
Betegség
6,0
5,5
5,0
4,5
4,0
65
70
75
80
90
50
40
30
20
10
9-11
12-15
16-20
21-25
26-30

A kontroll-szünet (légzésszünet), az az idő, amit akkor mérünk, amikor normális légzést követően beszüntetjük a levegővételt, és megmérjük mennyi idő múlva lép fel a legelső kellemetlen érzés.

Annak hatására, hogy minden nap legalább 1 órán keresztül teljes koncentrációval gyakorlod a CSÖKKENTETT LÉGZÉST, szervezeted széndioxid szintje tartósan megemelkedik. Legjobb talán 3x20 perces részekre osztani a napi gyakorlatozást. Az agy minden nap újraprogramozza önmagát és az egyre magasabb széndioxid szintet tekinti normálisnak.

Egyre inkább állandósul ez az újfajta energtizáló légzés. Tested egyre több oxigént (energiát) kap. Anyagcseréd helyreáll, nő tested energiája. Egyre kevesebb és egyre inkább csak nyers táplálékokat részesíted előnyben. Teljesen egészségessé válsz.

Csökkentett légzés - GYAKORLAT

Végig az orrodon keresztül lélegezz! A légzésed mélységét egy bizonyos határig úgy kell lecsökkentened, hogy enyhe, de határozott levegőhiányt érezz a gyakorlat alatt végig!Csak addig a szintig csökkentsd a légzésed, amíg fenn tudod azt tartani ellazult állapotban, feszültségek nélkül. Ahhoz, hogy megtaláld a légszomj és az ellazult állapotegyensúlyát, gyakorlásra és időre van szükség. Légy türelmes és kitartó!

Nagyon fontos, hogy légzésednek végig egyenletesnek kell lennie. Légzésszünetet csak kilégzés után tarts, mert csak így tudod fenntartani a folyamatosságot. Nagyon fontos, hogy végig teljes koncentrációval figyeld és szabályozd a légzésedet. Tulajdonképpen újratanulod a légzést. Napi legalább 1 órán keresztül gyakorold teljes koncentrációval a csökkentett légzést.

A csökkentett légzés eredményességét fokozó tényezők: Fokozatosan csökkenteni a bevitt táplálék mennyiségét és egyre inkább csak nyers ételeket fogyasztani. Megfelelő mennyiségű szellemi és fizikai aktivitást végezni.

A napi legalább 1 órás gyakorlatozás hatására átlagban napi kb. 1 mp-es kontroll-szünet emelkedést érhetsz el. Egy bizonyos szint után már csak a bevitt táplálék mennyiségének csökkentésével (+40 mp) és a nyers ételre való áttéréssel (+70 mp) tudsz fejlődni.

Ez a gyakorlat azért annyira hasznos, mert a nap hátralévő részében is egyre inkább energianövelően lélegzel, mintegy újratanulod a légzést, ez az új, helyes és egészséges légzés állandósul.

*************************************


A CSÖKKENTETT LÉGZÉS hatásai

Amikor az ember önállóan foglalkozik minden nap, folyamatosan ezzel a különleges légzéstechnikával, kezdi gyűjteni az energiát, és lehetősége lesz betegség és fizikai fáradtság nélkül élni, alvásigénye 5-6 órára alá is redukálódhat.

Csökken, vagy teljesen megszűnik a narkotikumok (édességek, nehéz ételek, cigaretta, kávé, alkohol stb.) iránti vágya. Míg elérjük a kívánt szintet, naponta 60 percet kell a légzéssel foglalkozni, utána pedig heti néhány órát elegendő légzőgyakorlatokat végezni.

Energiavesztéskor az ember kénytelen erejének egy részéről lemondani, ami belső egyensúlyvesztéshez vezet. A személy ezt az életút katasztrófájaként éli meg, ami külsőleg hangulatvesztésben, depresszióban nyilvánul meg, az embert elkerüli a siker és a szerencse, ismeretségi köre leszűkül. Az ereje visszatérését újjászületésként éli meg. Az ember visszakerül saját belső erőközpontjához, amit megnövekedett önbizalom és stabilitás érzése jellemes. A szerencse és siker visszatér.

Idézzük csak vissza életünk azon periódusait, amikor boldogok voltunk! Életében ezen szakaszaiban az embernek egyszerűen minden jobban ment, minden sikerült, a szerencse is valamiért mellé áll ilyenkor. Amennyiben megemeljük az energiaszintünket, akkor spontán módon a boldogság állapotába kerülünk...
.
Gyógyulási reakciók

Amikor a szervezetben lévő energiatermelés növekszik, akkor nincs szükség a takarékoskodásra, valamint a korábbi betegségekre. Ebben az esetben a gyógyulási folyamat hasonlít a megbetegedési folyamatra. Ekkor ugyanúgy keletkeznek gyulladásos folyamatok, csak ezek nem sorvadással, hanem a normál sejtszerkezet regenerálódásával végződnek.
.
A gyógyulási reakció előjelei:

- A légzésszünet meghosszabbodása, majd közeledése a megfelelő szinthez és ennek átlépése
- Idegesség; hidegrázás; hőemelkedés; fejfájás; fájdalmak izmokban, ízületekben, belekben
.
A gyógyulási reakciókalatt csökkenhet a légzésszünet. Fokozódhat a nyálelválasztás, könnyezés, izzadás, köpet. Gyakoribb lesz a vizelet, hámlik a bőr. Ezek a nedvek tartalmazhatnak vért, és a szaguk megegyezik a korábban szedett gyógyszerekével. A gyógyulási reakciók néhány órától akár néhány hétig is tarthatnak, de leggyakrabban 1-2 napig. Az emberek felénél a reakciók egyáltalán nem észlelhetők, vagy könnyű formában és tünetmentesen zajlanak le.
A gyógyulási reakciók első fázisában a légzésszünet csökken. A második fázisban, amikor a gyógyulási reakció már a vége felé halad, a légzésszünet nőni kezd.

Gyógyulási reakciószintek

A rendszeres foglalkozások elkezdése után növekedni kezd a szervezetben lévő széndioxid mennyisége. A széndioxid koncentrációnak vannak olyan határértékei, amikor fizikai, anatómiai és funkcionális szinten mennek végbe változások.

Az energiaszint csökkenésekor ezeken a határszinteken különböző betegségek keletkeznek, és ha nő az energiaszint, akkor szintén ezeken a szinteken kezdődnek el a gyógyulási folyamatok:
- 20 mp tüdő
- 30 mp emésztőrendszer; orr- és gége
- 40 mp vese, máj, ízületi, urogenitális, allergia, daganatok, bőr puhább és simább, eltűnnek a ráncok; fizikai megfiatalodás; regenerálódik az immunrendszer; megsemmisül minden parazita baktérium, gomba és vírus
- 60mp idegrendszer; a szemből különös hipnotikus fény sugárzik; ez a belső energia gyógyító hatással van a környezetben lévő emberekre
.
A gyógyulási reakciószintek átlépésének nehézségei (NAGYON FONTOS!!)

Amikor elkezdi az ember az energialégzést gyakorolni, az elején hirtelen energiaszint emelkedést érezhet, ami jelentkezhet lelkesültség, örömérzés formájában. Ám ahogy gyakorol napról-napra, és elérkezik az egyes küszöbszintekhez (20, 30, 40, 50, 60mp stb.) azt tapasztalhatja, hogy elmegy a kedve a gyakorlatozástól.

Minden küszöbszint előtt energiaesés (azaz hangulatromlás) tapasztalható, majd a küszöbszint átlépése után egy hirtelen energianövekedés tapasztalunk ismét, ahogy talán a legelején is. Ahogy haladunk előre egyre nehezebb az egyes határértékeket átlépni, főleg a 40mp-esnél támadhat gondunk. Ezen ok miatt is fontos a naplóvezetés, hogy tudjuk, hol tartunk és mi várhat ránk.

Mi segít az embernek az energiakorlátot átlépni?

Minden energiaszinten különleges energia működik. 30 mp légzésszünetig az ember szenved a kellemetlen érzésektől és fájdalmaktól a testben. 30 és 40 mp között az ember leginkább az érzelmi és lelki problémáktól szenved. 40 és 60 mp között már csak a mentális problémák maradnak. 60 mp fölött az embernek már csak spirituális, szellemi problémái vannak.

Ha valaki elkezd foglalkozni a légzéssel és elkezdi gyűjteni az energiát, alacsony energiaszinten, a test a fájdalmaktól akar megszabadulni, a lélek a szenvedéstől, mentálisan az ember sikeresebb akar lenni. Mindez segíti az embert abban, hogy minden nap gyakoroljon annyit, amennyire szüksége van. Mindezek erősen befolyásolják a vágyainkat.

Ha magasabb energiaszintre jutunk, a fizikai és érzelmi test meggyógyul és már nem adják az erőt, hogy mi tovább foglalkozzunk ezzel a légzéssel. Ezért több ember megáll a 40 mp szintjén. A jelentkező ellenállás egyre növekszik. Minél magasabb energiaszintre jutunk, annál jobban nő az ellenállás. Tovább csak olyan emberek képesek lépni, akik különleges spirituális dolgokkal foglalkoznak.....

Bővebben ITT.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése