Kézjóga

Mudra az egyszerű kézjóga 
A modern jóga gyakran tartalmaz a hinduizmusból származó tradicionális elemeket, mint például az erkölcsi és etikai alapelveket, a test megerősítésére és jó állapotának megőrzésére szolgáló pózokat (az úgynevezett ászanákat vagy más néven tartásokat), a spirituális filozófiát, a guru által történő útmutatást, a mantrák (szent szótagok) ismételgetését, a légzés szabályozását és az elme meditációval történő elcsendesítését.

Ezeket az elemeket általában adaptálják a nem hindu jógik számára. Más esetekben a jóga a tradicionális tibeti elemekre és gyakorlatokra épül.

A jóga mindennapos gyakorlása – művelői szerint – önmagában is hasznos, javítja az egészséget, jó közérzetet teremt, mentális megtisztulást hoz és az életminőség javulását eredményezi. A jóga szakértője megtapasztalhatja a szamádhit, az elmélyült meditációt, amely eksztatikus élménnyel jár.

A Jóga öt alapelve

A Jóga jobb életminőséget, magasabb rendű gondolkodást eredményez.

A test a lélek temploma vagy járműve, melynek rá jellemző igényei vannak, amiket teljesíteni kell ahhoz, hogy akadálytalanul tudjon működni. Ezeket a követelményeket átvitt értelemben egy másik járműre vonatkoztatva is láthatjuk.
Egy autónak öt dologra van szüksége: olajozó rendszerre, akkumulátorra, hűtőrendszerre, üzemanyagra és felelős vezetőre a kormánynál.
Most pedig nézzük az emberi szükségleteket a fentiek tükrében:
 • Helyes testgyakorlás: javítja a keringést és a test rugalmasságát, s úgy hat, mint az olajozás az ízületeknek, az izmoknak, az inszalagoknak, inaknak, és a test egyéb részeinek.
 • A helyes légzés: segíti a testet abban, hogy megfelelő mennyiségű energiát vegyünk magunkhoz és ezt az energiát akadálytalanul áramoltassuk egész testünkben. A légzőgyakorlatok (pranayama) hatására fizikai és szellemi megfiatalodás jön létre.
 • A helyes relaxáció: hűti a rendszert, éppúgy, mint az autó hűtőberendezése. Amikor a test és a szellem folyamatosan túlhajtott, a teljesítménye csökken. A relaxáció természetes módja a feltöltődésnek.
 • A helyes táplálkozás: biztosítja a test helyes üzemanyag ellátását. Az étel, a levegő, a víz és a napsütés optimális felhasználása alapvetően szükséges.
 • A pozitív gondolkodás és a meditáció: Érzelmeink, gondolataink megtisztulnak. Az elme nyugalma és koncentrációja által magasabb szintű tudatállapotok érhetők el. Életminőségünk, teljesítményünk javul. Biológiai korunk csökken.

Egyszerűen végezhető kézjóga gyakorlatok minden helyzetben 


Mudrák

 A kéz mindig is az erő és a hatalom szimbóluma volt, közvetítő az ég és a föld, az élők és a holtak között. A különböző kéztartásokat, amelyekkel energiát tankolhatunk az univerzumból, mudráknak nevezik. Ezzel befolyást gyakorolhatunk az érzelmekre, és segítségükkel felszabadíthatjuk a testünkben létrejött energiagátakat.
A mudra szanszkrit szó, a kéz és az ujjak különböző tartását jelenti. Indiában, Kínában és az ősi dél-amerikai népeknél a mindennapi életben is nagy jelentőséggel bírt. A különböző kéztartásokkal adtak ugyanis nagyobb nyomatékot az ima során kéréseiknek, segítségével varázsoltak és gyógyítottak.

Hogyan hatnak a mudrák?

A mudrák titka abban rejlik, hogy energetikai szinten hatnak a testre, mégpedig azokon az energiacsatornákon keresztül, amelyeket Indiában nadiknak, a kínai és a japán gyógyászatban pedig meridiánoknak hívnak. 

Mivel a legfontosabb meridiánok a kezekben és az ujjakban – és persze a talpon, a lábujjakon – futnak, és itt vannak ezek kiinduló-, illetve végpontjai, a megfelelő ujj vagy tenyérterület összeérintésével és megnyomásával változások érhetők el a testben és a lélekben. 


Összeállításunkban bemutatjuk a hat+tíz legegyszerűbb mudrát, amelynek elvégzésére elegendő naponta öt-tíz perc, és vitalitás, nyugalom, boldogság költözik életünkbe.

A Mudrák "kézjóga" gyakorlatok. Feszítés és latítás, lágyan öszpontosítva. A mudra sok jelentést hordozó fogalom. Mudrának neveznek egy gesztust, egy misztikus kéztartást, vagy egy szimbólumot. Vannak szemállások, testtartások, légzőtechnikák is, melyeket így neveznek. Ezek képiesen jelenítenek meg egy tudati folyamatot. És fordítva is igaz. A mudrák agyunk, illetve lelkünk meghatározott területeire hatnak, de természetesen a testre is.

Ujjaink összeérintésével, keresztezésével, begörbítésével hatékonyan befolyásolhatjuk testünket és szellemünket. Ujjaink jógájának is nevezhetjük. A kézmudrák megerősítik akaratunkat, mert befolyással vannak a testre, szellemre és lélekre. Ezek a mudrák hatékony segítők lehetnek, hisz segédeszköz nélkül, szinte bárhol végezhetőek.

A MUDRÁK Több síkon is hatnak.
Testi síkon, melyhez a durva anyagi energiák tartoznak, valamint több finomanyagi síkon is. A kéz minden részén vannak reflexzónák. Ezek a test és az agy megfelelő részéhez kapcsolódnak.

Helyes gyakorláskor, mintha 2 mágnes tartaná össze az ujjakat. Az ujjak egymásra ható nyomása finom legyen. Ellazult állapotban végezzük. Kellemes környezetben végzett mudragyakorlatok eredményesebbek. Fáradság érzetekor, javasolt a rövid szünet, - leengedett kezekkel. Majd folytassuk a gyakorlatot. Legyen a mudra gyakorlata egy szertartás, - egy gyógyerejű szertartás. Egészségünkért - a betegségek ellen.

Beleszerettem a mudrákba, mint probléma megoldó eszközökbe. Megpróbálom nagyon röviden összefoglalni, mik is ezek és mire jók. A mudra egy kéztartás, amely szimbólumot jelent, kéréssel fordulunk Istenhez, megfogalmazzuk, hogy mit szeretnénk és egy meghatározott kéztartással pecsételjük meg.

Olyan ez, mintha minden nap lehetne három kívánságod, használhatod a fizikai test betegségeire, a lelki problémákra és a spirituális elakadásoknál is. Három, mert ennél több mudra használata már egymás hatását gyengíti. Ha megfogalmaztad a kérésed, csak öt percet kell rászánnod, hogy tartsd a mudrát és picit csendesedj el. 
A nyugati ember életében azért fontos, mind módszer, mert a rohanó világban ezt nagyon könnyű megtanulni és használni, a várakozás idejét ki lehet tölteni vele. Nagyon beteg embereknek is alapvető segítség, mert még a tartósan ágyhoz kötött ember is meg tudja csinálni, és ki kell emelnem a népbetegségnek számító depressziót, ahol nagyon gyorsan jó eredményeket lehet elérni a mudrákkal.

Eredete nem ismert, egyidős az emberiséggel. Működési elve az öt őselem energiáinak harmonizálása, testi, lelki, szellemi szinten. Minden ujj egy őselemnek felel meg, ez az ajurvédikus megközelítés. Az öt ujjhoz öt csakra is hozzá van rendelve és még öt bolygó energiája, ezen kívül rengeteg reflex zóna és meridián aktivizálódik a mudra használatakor.

Az agykontroll 3 ujj technikája talán az egyik legismertebb mudra.

A mudrák, amiket rendszeresen használok:
- ősbizalom mudrája, hatás: ősbizalom mint állapot megtapasztalása
- az idő mudrája, hatás: a stressz ellen, az idő a szolgálatomra van és nem ellenem dolgozik
- gyász, lehívja a fizikai világba a Vigasz Angyalait
- Be Cool mudra a szorongások ellen
- bölcsesség mudrája, Felsőbb Éntől a tudás lehívására.

Minden ujjbegyünkön, ujjpercünkön, ujjunkon, az egész kezünkön ott található az egész testünk, lelkünk, szellemünk. Tehát ujjaink és kezünk révén, testünk minden részére tudunk hatni.
 • A kéz, közvetlenül a nyakra van hatással. A kéz mozgékonysága összefügg a nyak mozgékonyságával. A kézgyakorlatok oldják a nyaki feszültséget!
 • A szétterpesztett tíz ujj, tágítja a mellkasi csigolyákat, így több levegőt tudunk felvenni!
 • Ha nem tudjuk teljesen ujjainkat kinyújtani, az szívkörnyéki feszültségre utal, - szívbetegség és csontritkulás előhírnökeként!
 • A kéz könnyed begörbülése jelzi, hogy a tüdőbe - különösen a széleire -, nem jut elég mennyiségű levegő, így a salakanyagok lerakodása könnyebbé válik.
Fordítsuk figyelmünket a kéztartásra és a légzésre. 10 - 15 lélegzetvétel után rátérhetünk a pozitív megerősítésre. Mindig pozitívan gondoljunk az aktuális témára. A nagyobb hatás kedvéért, alkalmazzunk segítő eszközöket. Tehát, hallgassunk zenét, énekeljünk, táncoljunk. A színek, kövek, illatok használata is nagyon jó. Ezeket ne váltogassuk sűrűn. Tudatalattink nagyon jól reagál az ismétlésre.

Íme 6 alapvető gyakorlat

1. Méregtelenítő mudra

Kiegészítője lehet egy 3 - 5 napos kúrának. Ez alatt az idő alatt pihenjünk sokat, a mozgás (jóga, gyaloglás) mellett.
Együnk reggelire: könnyen emészthető kenyeret, csalánteával.  ebédre + vacsorára: rizst, vagy burgonyát, párolt leveles zöldséggel.
Étkezések között igyunk vizet, vagy teát, és a méregtelenítést segítendő, végezzünk pakolást.
A burgonyapakolás kihúzza a testből a mérgeket. Tehetjük a májra, vesére, fájó testrész-re. Héjában főzzük meg a burgonyát, villával törjük össze, tegyük gyapjúkendőbe, és te-gyük a testrészünkre. Kössük át a pakolást egy meleg kendővel. 30 percig hagyjuk hatni.
Leghatásosabb, ha ekkor lepihenünk és alkalmazzuk a méregtelenítő mudrát, a pozitív megerősítésekkel.
Gyakorlat ideje: naponta 3x 10 perc.
Pozitív megerősítés: „Testemet elhagyják a méreganyagok. Ezek a káros anyagok folyamatosan ürülnek szervezetemből. A testem egészséges működéséhez szükséges energiákkal, anyagokkal töltődöm fel."


2. Stressz-elleni mudra avagy az idő mudra
Ha „egyáltalán nincs” időnk valamire, akkor eljött az ideje ennek a mudrának. A gyakorlat után, minden „megy, mint a karikacsapás”. A gyakorlatra 5 – 7 perc elég is általában.
A mudra gyakorlása közben lélegezzünk mélyeket lassan, ritmusosan. A be-, és kilégzés közötti szüneteket nyújtsuk meg. 

A pajzsmirigy működését szabályozza.
 • Ha túlműködik, nyugtalanok, stresszesek, izgatottak, türelmetlenek vagyunk.
 • Alulműködés esetén viszont, kedvetlenek vagyunk, gátolva, fékezve érezzük magunkat, nincs meg a belső hajtóerőnk.
Hosszan tartó stressz esetén tegyük fel az alábbi kérdéseket és gondoljuk át, mit kellene megváltoztatnunk:
 • Mindent egyszerre akarok?
 • Tökéletességre törekszem?
 • Nem tudok nemet mondani?
 • Nem tudok segítséget elfogadni?
 • Hagyom, hogy mások kihasználjanak, vagy manipuláljanak?
 • Azért van a stresszre szükségem, hogy ne kelljen az életemen elgondolkodnom?
Válaszoljunk őszintén!
 A gyakorlat alatt: Képzeljük el, hogy mi mindent tennénk, ha lenne rá időnk. Aprólékosan, élénken, ki is színezhetjük az elképzelt estéinket, hétvégéinket.
Pozitív megerősítés: Az idő, az én legértékesebb javam – bölcsen bánok vele és tudom, hogy minden szépség a lelkemet táplálja.


3. Lazító mudra avagy a feszültségek elleni mudra

Előkészítés: dörzsöljük össze a kézhátakat és rázogassuk meg a kezeket.
Kulcsoljuk össze a két kezünket, és „érezzük” az ujjhegyeket a kézháton. A bal mutatóujj a jobb hüvelyk- és mutatóujj közötti hajlatban fekszik. A két hüvelykujj nem érhet össze.
Ha ülve végezzük a gyakorlatot, akkor a tenyerek felfelé nézzenek, és lazán pihenjenek a combon.
Ha fekve végezzük, tegyük a kezeinket, lefelé néző tenyérrel a hasunkra.
A combunk alá helyezzünk egy összecsavart törölközőt, ez segít ellazulni és az energia áramlását is segíti.


Vizualizáció: Képzeljük el, hogy egy régi római fürdőben vagyunk. A víz, mely csodásan ellazít, és amelytől elkalandozik a lelkünk, egy forró forrásból fakad, és pompás illatot áraszt. Engedjük, hogy mindenfélével kényeztessenek. finom ételekkel, italokkal, talán egy masszázzsal vagy akármi mással, amitől abszolút jól érezzük magunkat. Bármi is tesz jót nekünk, vagy okoz örömet, azt részletesen képzeljük el.

Megerősítés: Úgy érzem magam, mint a hal a vízben, hajlékony, oldott vagyok, csupa-csupa jó érzéssel.


4. Ég mudra avagy a fül- és hallási mudra
Mindkét kézzel végezzük: Hajlítsuk be a középső ujjat úgy, hogy megérintse a hüvelykujj párnáját, és hüvelykujjával finoman nyomja le középső ujját. A többi ujj maradjon nyújtva.

Gyakorlat ideje: szükség szerint, vagy kúraként naponta 3 x 15 percig.

Hatása: Egy speciális gyakorlat fül- és hallási problémákra. Gyorsan meggyógyítja a fülfájást, hosszabb távon pedig szinte minden fülbetegséget.
A hallási problémák alapja mindig az, hogy valamit már nem akarunk, vagy nem vagyunk képesek meghallani. Ez áldás és csapás is lehet.
A középső ujj az éghez tartozik. Itt van a magasabb dimenziókba vezető kapu – a mennyország kapuja. Régi mítoszok szerint, ha valaki oda akar jutni, annak alaposan meg kell tisztulnia. Ehhez nagyon jó, ha befelé fordulunk, és jóváteszünk minden régi tévedést.
Vizualizáció: Hallgasson tudatosan lágy, felemelő, ellazító zenét, és hagyja, hogy gondolatokat és képeket hívjon elő a tudatalattija. A kellemetlen képeket és gondolatokat engedje el, a kellemeseket színezgesse kedve szerint.
Megerősítés: Az égi hangban felismerem az univerzum jóságát.5. Életmentő avagy "elsősegély" szívpanaszok esetén
Mindkét kézzel végezzük: A mutatóujjat behajlítjuk, hegye a hüvelyujj párnájára ér. Eközben a középső és gyűrűsujj hegyét összeérintjük a hüvelykujjéval. A kisujjat kinyújtjuk.

Gyakorlat ideje: Szükség szerint, amíg a hatás beindul, vagy kúraként naponta 3 x 15 percig.
Hatása: Vészhelyzetben még gyorsabban hat, mint a nyelv alá helyezett elsősegély-tabletta. Ezt a mudrát használhatjuk a szív általános gyógyítására és erősítésére.
A szívbetegségek mindig arra utalnak, hogy életünket újra kell gondolnunk, át kell alakítanunk. Töltsön el sok időt a következő képpel – még akkor is, ha nem ér rá. Hallgasson közben olyan zenét, melytől könnyűnek érzi magát.
Vizualizáció: Képzeljen el a szívében egy vörös rózsabimbót. Amikor kilégzik, mindig megnyílik egy szirom, egészen addig, amíg az egész virág kinyílik. A szirmok végül egy rozettát képeznek, amely minden lélegzettel egyre nagyobb, egészen addig, amíg a rózsa akkora lesz, mint a mellkasa. Lehet, hogy még a súlyát is érzi. Ahogyan légzés közben emelkedik és süllyed a mellkasa, úgy mozog a virág is. Lehet, hogy még a rózsa illatát is érzi.
Megerősítés: Van elég időm, hogy meglássam a szépet, és élvezzem a nyugalmat.


6. Ököl mudra avagy az emésztés mudra
Mindkét kézzel végezzük: Ujjainkat hajlítsuk be, a hüvelykujjat tegyük a gyűrűsujjunkra.
Hatása: Aktiválja a máj, és a gyomor energiáját, serkenti az emésztést, segít a székrekedésben.
A májgyengeség, emésztési problémák, székrekedés, feszültségek, szívpanaszok oka az elnyomott agresszió. A legtöbb agresszió oka, hogy nem tud az illető nemet mondani, nem tudja lehatárolni magát, engedi sarokba szorítani magát, stb. ha az agresszió jelentkezik, akkor minél hamarabb ki kell engedni: lehet párnát püfölni, kocogni, ugrálni, nagytakarítást végezni. 

Ezután ki kell kutatni a valódi okot, és ki kell fejleszteni egy stratégiát az ok feloldására. Beszéljük meg nyugodtan, akár tisztázódhat is a feszültséget okozó.

Vizualizáció: Képzeljen el olyan jelenetet, ahol félénken, vagy agresszíven viselkedik. Alakítsa a jelenetet úgy ahogyan szeretné. Így gyakorolhatja például, a „nemet” mondást, vagy azt, hogy nem futamodik meg felettese, házastársa, vagy a szülei támadása elől. A nemet mondás önmagában még nem old meg mindent, ezért keressen okos megoldásokat. Akár egy hétvégét tervez meg, akár munkája átszervezését, eközben edzheti fantáziáját – és élete hamarosan színesebb és gazdagabb lesz.

Megerősítés: Minden helyzetben nyugodt és oldott vagyok.

 Még több mudra: +10 kiegészítő mudra:

Így tankolj energiát a kezeddel!


7. Szellemi frissesség-mudra


Tenyerünket felfelé fordítjuk, és a combunkra helyezzük. Mindkét kezünkön összeérintjük a mutató- és a hüvelykujj végét. A hüvelykujj az idegrendszer középpontját, az univerzumot szimbolizálja, míg a mutatóujj az embert. A kettő összeérintése szellemi frissességgel, bölcsességgel, nyugalommal ajándékoz meg

8. Tisztánlátás és türelem-mudraA középső ujj hegyét összeérintjük a hüvelykujj végével. A középső ujj a szilárdságot, a tisztánlátást, a türelmet, a felelősségérzetet és a bátorságot szimbolizálja. A mozdulat elvégzése után könnyebben átlátjuk a bonyolult helyzeteket, gyorsan tanulunk, és amit megtanultunk, azt nem felejtjük el

9. A félelmek legyőzése-mudra
A hüvelykujjat most a gyűrűsujj hegyével kell összeérintenünk. Ez az ihletettség, az új gondolatok, a különleges megoldások és a szakrális energiaközpont stabilizálásának gyakorlata. Ezután még a legrejtettebb félelmeinkkel is szembe tudunk nézni, olyannak látjuk a világot, amilyen, magunkat pedig sziklaszilárdnak érezzük.

10. Jó kifejezőkészség mudra


A kisujjunkat a hüvelykujjunk végéhez préseljük. Hatására jobban megértetjük magunkat környezetünkkel, olyanokkal is közös nevezőre juthatunk, akikről ez eddig elképzelhetetlen volt. Gondolataink nem csaponganak, világosan fejezzük ki magunkat, és nem veszünk el a részletekben. Jó ötleteink támadhatnak, amelyeket képesek leszünk megvalósítani.


11. A szexuális gátak felszabadulása-mudra Összekulcsoljuk az ujjainkat, a hüvelyujj alatti dombocskák összesimulnak, és máris szabadon áramolhat testünkben a jin és a jang energiája. Mivel megteremtettük a női és a férfioldal közötti egyensúlyt, ez a kisugárzásunkon is megmutatkozik. Vonzerőnk növekedni fog.

12. Nőiesség- és szerelemmudraEgymáshoz nyomjuk a két tenyerünket a mellkasunk előtt úgy, hogy ujjaink nyújtva és zárva legyenek. A női és a férficsatornák egyensúlya ily módon megteremtődik.Gondoljunk arra, akire már régóta vágyakozunk,  és lelkünk  hamarosan a beteljesülés ígéretével telik meg.

13. A Föld energiáinak összegyűjtése-mudraMindkét kezünket egyenesen, oldalsó irányban kinyújtjuk a testünk mellett. A tenyerünk lefelé néz, ujjainkkal kis gömböt formázunk, de az ujjvégek nem egymást, hanem a földet érintik. Lélegezzünk egyenletesen, mélyeket! Kétszer olyan hosszú ideig fújjuk ki a levegőt, mint ahogy beszívtuk! Most szippantjuk magunkba a Föld mélyében rejlő energiákat.

14. Pihenés-, lazításmudraMindkét kéz hüvelyujját a kisujj körméhez érintjük, majd a bal kéz mutató-, középső- és gyűrűsujját a jobb kéz ujjaira tesszük, és kezünket az ölünkben tartjuk. Ennél a mudránál a jobb kezet, az aktivitást és a cselekvési kényszert lefékezi a bal kéz, amely a passzivitást, a nyugalmat jelenti. Vagyis aki túlpörgetett tempóban él, rengeteg stressz éri, annak nagy segítséget jelent, mert pillanatok alatt tökéletesen ellazít, új erővel tölt fel.

15. Tetterő-, akaratmudraÖsszekulcsoljuk a két kezünk mutató-, gyűrűs- és kisujját. A hüvelykujjakat és a középső ujjakat összeillesztjük, és kezünket a gyomor magasságában tartjuk. Ez a mudra minden szervnek jót tesz, aktiválja a keringést, erősíti az érzelmi és a mentális szintet. A régi mondás erre a mudrára tényleg igaz: ahol az akarat, ott az út és a cél. Ez a három fogalom azt az erőt szimbolizálja, amellyel bármit elérhetünk az életben.

16. MágiamudraKezeinket a mellkas elé tartjuk, és csuklókörzést végzünk, mintha valakit magunkhoz akarnánk inteni. A szívünk előtt illesztjük egymáshoz az ujjaink külső felét, befelé mutató tenyerekkel. A mutatóujjak hegyét a hüvelyujj felső ízületére tesszük. Ezzel a mudrával állítólag olyan dolgokat tudunk magunkhoz „vonzani”, amelyeket szeretnénk.Mudra kártyák:

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése