2015. szeptember 22., kedd

Sókristály terápia

Párásíts és tisztítsd a levegőt egyszerűen, sókristályokkal


A téli időszakban sokan küzdünk különböző légúti megbetegedésekkel, náthával, ráadásul sokak elég nehezen lábalnak ki belőle. Hasznos eszköz erre a problémára a só. Nem feltétlen kell drága eszközöket venni a megelőzéshez, sokszor egy kis házi praktika is segít! 

A természetes kristálysók

Nem mennek át tisztítási/fehérítési eljárásokon, így megőrzik értékes ásványi anyagaikat, valamint nem érintkeztek semmilyen kemikáliával. Talán a Himalája kristály só az, amit már sokan ismernek. 

Alkalmazása nemcsak az étkezés során előnyös, hanem különböző terápiás módszerekben is használatosak, mint például a sóbarlangokban, ahol magas a levegő sókoncentrációja, ezáltal segít felszakítani a lerakódott nyákot, tisztítja a tüdőt, segít a szervezetnek legyőzni a kórokozókat.

Sóoldatot is készítenek belőle, ez 26%-os koncentráltságú, mivel a víz ennél több sót nem képes felvenni. Így, ha sóoldatot készítünk további felhasználásra, tehetünk a vízbe akár 1 darab kristály sót is, mivel 26%-osnál töményebb oldatot nem tudunk készíteni belőle, a többi só a pohár alján marad.

Ez a sós lé teljesen steril, nem élnek meg benne a gombák és a baktériumok. Ennek a tulajdonságának is köszönhetően egy nagyszerű levegőtisztító oldatot kapunk, ami persze más módokon is kiválóan felhasználható, pl. torokfertőtlenítésre gargarizálással, gyulladások enyhítésére, stb.

Most viszont maradjunk csak a levegőtisztításnál. Fontos a párásítás, mivel a túl száraz levegő kellemetlen közérzetet okoz, és a por is jobban száll.

A levegő ideális páratartalma 40-70% között van. E felett jobban szaporodnak a baktériumok, bár bizonyos baktériumok esetén pedig pont hogy a szárazabb levegő a kedvezőbb. Lehetőségünkhöz mérten próbáljuk a páratartalmat 40-70% között tartani. Párásítás esetén a legjobb ha sós vizet párologtatunk.

Felesleges mindenféle légszűrő gépeket beszereznünk, ha teszünk minden helyiségbe 1-1 tálkát, amiben só van (lehetőleg nagyobb darab kristálysók - lásd fotók). Ezt öntsük fel vízzel, és ha elpárolgott, természetesen pótoljuk. Nem fontos a radiátoron tárolni, mivel így a hirtelen párolgás miatt a só kicsapódása fokozódik és „végig mászhat” a fűtőtesten. Ez szép ugyan, de szükségtelen és takarítani is kell. :)

Amire szükségünk lesz, az só (lehetőleg „tiszta” só, ezekből is inkább nagyobb darabok, mint az őrölt), egy tálka és víz. Esetleg érdemes a tálka alá tányért vagy alátétet tenni, mivel ahogy a só párolog, elkezd kicsapódni az edényünk szélére, ezzel egy gyönyörű jelenséget létrehozva, viszont ez „lemászhat” az edényünkön kívülre is. Ezt könnyedén le tudjuk morzsolni a kezünkkel és mehet vissza a tálba, viszont nagyon szépen néz ki, érdemes rajta hagyni az edény falán, onnan is tökéletesen tud párologni.


Asztalon, polcon tartva ideális, ráadásul a nagyobb sódarabok egy tál vízben csodás asztali dekorációként is szolgálhatnak. Fürdőszobában is érdemes elhelyezni, mert a magasabb páratartalom miatt ott nagyobb esély van a penészedésre, amit a sós levegő segít megakadályozni. Ide elegendő magában is egy nagyobb só darab.

Megemlítenék egy másik okot is, hogy miért hasznos a só a lakásban. Sólámpát talán már mindenki látott. Hasonló funkciót lát el, mint a sós párásítás, tisztítja a levegőt, azonban ez nem csak a baktériumokra és a gombákra hat. 



A sónak ugyanis negatív töltései vannak, amik képesek a környezetünk magas pozitív töltéseit semlegesíteni, amiért a sok elektromos berendezés a felelős. Sajnos az elektromos berendezéseink olyan „rezgéseket” adnak ki magukból, amik felhalmozódva kedvezőtlen élettani hatásokat fejtenek ki az ember számára. A levegőbe került sószemcsék ezeket a töltéseket képesek elnyelni, ez által is tisztítva a levegőt.

Nátha, asztma, allergia esetén különösen ajánlott a sós párásítás. Igaz, ez nem helyettesíti a sóbarlang meglátogatását időnként, viszont a levegő összetételét nagyban javítja, ami segít enyhíteni a kellemetlen légúti tüneteket, felszakítja a lerakódott nyákot.

Tehát készíts Te is sótálkát és élvezd jótékony hatásait: tisztább, párásabb levegő, ez által kellemesebb otthoni légkör, egészségesebb környezet és egy mutatós asztaldísz.
Forrás: http://sporolok.blog.hu/2014/02/05/levegotisztitas_sos_parasitas




Sóoldat ivókúra

A kész 26%-os kristálysó oldatból egy teáskanálnyit tegyünk egy pohárba és töltsük fel jó minőségű szénsavmentes ásványvízzel. Az így kapott felhígított sóoldatot igyuk minden reggel felkelés után éhgyomorra.

Teáskanálnyi 26%-os sóoldat mennyiséget 1l vízbe téve a nap folyamán is megihatjuk. Akinél a salaktalanítás (pl. hasmenés formájában) nagyon hevesen lép fel, az az ivókúrát kezdetben cseppenként adagolja, és emellett a napi vízmennyiséget növelje. Gyermekeknél és csecsemőknél elég néhány csepp a sóoldatból.

A sóoldat képes a szervezetben 24 órán keresztül a kristálysó rezgésmintáját fenntartani. Az ivókúra során nem a mennyiség, hanem a rendszeresség és a kristálysó minősége fontos a megfelelő hatás eléréséhez. A sóoldat ivókúra nincs időben behatárolva. Az "ivókúra" szó elvileg nem helyes kifejezés itt, ugyanis a sóoldatot egy életen keresztül is fogyaszthatjuk az egészséges életmód érdekében.

Alkalmazása:
  • Az öngyógyító erők aktiválása
  • Bőrbetegségekre
  • Anyagcsere-zavarok
  • Emésztési problémák
  • Mozgásszervi megbetegedések
  • Vese és hólyag megbetegedések
  • Allergiára
  • Szív- és keringési panaszokra
  • Alvászavarra

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése